Kesihatan

Adakah Selamat untuk Makan Roti Berkulat?

Apa yang perlu dilakukan dengan roti sebaik sahaja anda melihat roti yang dah berkulat. Ini perkara biasa dalam kehidupan. Anda mungkin mahu selamat tetapi tidak membazir.

Anda mungkin tertanya-tanya sama ada bintik-bintik pada roti selamat untuk dimakan, boleh dikikis begitu sahaja, atau sama ada roti selebihnya selamat untuk dimakan jika ia tidak mempunyai acuan yang kelihatan.

Artikel ini menerangkan apa dan sebab ia tumbuh pada roti, dan sama ada ia selamat untuk dimakan atau tidak.

Apakah Roti Berkulat (Bread Mole)?
Roti yang seakan-akan ada tumbuhan yaitu kulat adalah dalam keluarga yang sama dengan cendawan. Kulat hidup dengan memecahkan dan menyerap nutrien bahan di mana ia tumbuh, seperti roti.

Bahagian kulat yang anda lihat pada roti adalah koloni spora — iaitu cara kulat membiak. Spora boleh bergerak melalui udara di dalam bungkusan dan tumbuh di bahagian lain roti.

Merekalah yang memberikan warna kepada roti anda – putih, kuning, hijau, kelabu atau hitam, bergantung pada jenis kulat.

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh mengenal pasti jenis kulat dengan warna sahaja, kerana warna bintik-bintik mungkin berubah dalam keadaan tumbuh yang berbeza dan boleh berubah-ubah semasa kitaran hayat kulat

Jenis acuan yang tumbuh pada roti termasuk Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Mucor, dan Rhizopus. Lebih-lebih lagi, terdapat banyak spesies berbeza bagi setiap jenis kulat ini.

Mole adalah kulat, dan sporanya kelihatan seperti ketumbuhan kabur pada roti. Pelbagai jenis boleh mencemari roti.

 

Jangan Sekali kali Makan Roti berkulat

kulat yang boleh tumbuh pada roti memberikan rasa yang tidak enak dan mungkin membahayakan kesihatan anda.

Adalah mustahil untuk mengetahui jenis kulat yang tumbuh pada roti anda hanya dengan melihatnya, jadi sebaiknya anda menganggap ia berbahaya dan tidak memakannya

Selain itu, elakkan bau roti berkulat, kerana anda boleh menyedut spora daripada kulat. Jika anda mempunyai alahan kepada acuan, menghirupnya boleh menyebabkan masalah pernafasan, termasuk asma.

Mereka yang mempunyai alahan kepada kulat yang disedut juga mungkin mengalami reaksi berbahaya – termasuk anafilaksis yang mengancam nyawa – jika memakannya dalam makanan. Namun, ini nampaknya jarang berlaku

Akhir sekali, orang yang mempunyai sistem imun yang lemah – seperti daripada diabetes yang tidak dikawal dengan baik – terdedah kepada jangkitan daripada menyedut Rhizopus pada roti. Walaupun jarang berlaku, jangkitan ini berpotensi mengancam nyawa.

Lihat Video Berikut

Video Lelaki termakan kulat pada roti.

Oleh itu saranan kami supaya berhati – hati dan meneliti terlebih dahulu sebelum memakan sesuatu terutamanya roti.

 

Lihat Artikal berikut : Kulat Pada Dinding Boleh Beri Kesan Buruk Pada Otak

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikal Popular

To Top