Umum

Bersihkan Solekan Pada Wajah Dengan Sempurna Sebelum Ambil Wuduk, Boleh Ikut Cara Ini

Setiap suatu yang menghalang air daripada sampai kepada kulit menjadikan wuduk itu tidak sah. Contohnya, kekotoran yang berada di bawah kuku, seperti sisa makanan dan tepung mengikut pendapat yang muktamad. Namun jika ia terhasil daripada peluh, maka dimaafkan.

Antara syarat sah wuduk yang lain ialah hendaklah tiada suatu pada anggota wuduk yang mengubah air yang sampai kepadanya, seperti minyak wangi dan dakwat. Ini tidak termasuk peluh sendiri dan athar (kesan) minyak wangi seperti baunya sahaja kerana kedua-dua itu kebiasaan pada manusia yang sukar dijaga.

Maka sebab itulah amat penting untuk kita kaum wanita membersihkan solekan dengan sempurna sebelum mengambil wuduk.

Ini perkongsian daripada Puan Mary tentang enam cara untuk membersihkan muka daripada kesan solekan sebelum mengambil wuduk. Moga ia dapat dipraktikkan.

ENAM PILIHAN CARA UNTUK BERSIHKAN MUKA SEBELUM BERWUDUK

Untuk wanita yang bermekap dan menggunakan pelindung suria, ada beberap kaedah untuk tanggalkan mekap dan cuci muka sebelum solat:

1. Pakai tisu muka basah (facial wipes) > bilas wajah dengan air > berwuduk

2. Pakai tisu muka basah (facial wipes) > cuci muka dengan pencuci muka (facial cleanser) > berwuduk

3. Pakai make-up remover (dengan cotton pad) > cuci muka dengan pencuci muka (facial cleanser) > berwuduk

4. Pakai micellar water (dengan cotton pad) > berwudhuk

5. Pakai micellar water (dengan cotton pad) > cuci muka dengan pencuci muka (facial cleanser) > berwuduk

6. Pakai oil cleanser > cuci muka dengan pencuci muka (facial cleanser) > berwuduk

Untuk wanita yang hanya memakai mekap tipis dan sederhana (tanpa primer, foundation, mascara, eyeshadow), kaedah 1, 2 atau 4 boleh disarankan.

Kaedah 3 dan 5 lebih sesuai untuk wanita yang memakai mekap ketebalan sederhana dan agak tebal.

Kaedah 6 sesuai untuk semua jenis ketebalan mekap. Kaedah ini lembut pada kulit dan berkesan menanggalkan mekap. Kaedah ini memerlukan kerajinan yang tinggi.

Jika tidak pakai mekap tetapi menggunakan pelindung suria, boleh pilih kaedah 1 atau 4. Pelindung suria terdapat dalam jenis kalis air (water resistant). Maka jangan hanya terus pakai pencuci muka sahaja.

Ketahuilah bahawa jika terdapat pada anggota wuduk suatu bahan kosmetik yang menghalang air wuduk daripada sampai ke kulit, atau yang mengubah air wuduk itu, maka wajib ditanggalkan dengan sempurna sebelum basuhan wuduk.

Kegagalan berbuat demikian akan menyebabkan wuduk itu tidak sah. Namun begitu dimaafkan jika kesan bahan kosmetik itu, sama ada pelembab atau krim pelindung matahari, terlalu nipis sehingga tidak menghalang air daripada kulit dan terlalu sedikit sehingga tidak mengubah sifat air mutlak tersebut.

Sumber kredit: Puan Mary dan laman web Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikal Popular

To Top