Viral

Graduan USM Nekad Tumpang Motosikal, Syukur & Teruja Berjaya Hadiri Upacara Konvokesyen

Pagi ini terdapat kemalangan teruk di Jambatan Pulau Pinang menghala ke Pulau. Ramai para graduan yang terlibat dengan majlis graduasi terkandas.

Disifatkan sebagai graduan kental dalam usaha menghadiri Konvokesyen ke-59 USM, Kevin a/l Rayappan, 28, dalam gambarnya dilihat sedang memegang jubah konvokesyen USM di atas jambatan sambil mencuba nasib menahan penunggang-penunggang motosikal yang sedang menghala masuk ke pulau.

Walaupun berlaku kesesakan lalulintas di atas jambatan Pulau Pinang akibat tragedi kemalangan maut, beliau telah selamat tiba di kampus induk untuk menghadiri konvokesyen. Terima kasih kepada semua yang membantu beliau.

“Saya memang sudah panik sebab jam sudah menunjukkan pukul 9.00 pagi, namun saya bersama kedua ibu bapa masih tersekat dalam kesesakan luar biasa di Jambatan Pulau Pinang.

“Saya nekad turun bersama jubah konvokesyen dan cuba nasib tahan penunggang motosikal yang sudi tumpangkan saya untuk ke Upacara Konvokesyen USM,” demikian jelas graduan Universiti Sains Malaysia (USM) yang gambarnya tular di media sosial dalam satu kejadian di sini pagi ini.

Beliau bagaimanapun teruja dan bersyukur kerana ada insan yang sudi menumpangkan beliau sehingga ke USM, selain berjaya tiba dengan selamatnya untuk meraikan kejayaan bergraduasi dalam jurusan Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan bersama rakan-rakan.

Mengulas kembali detik cemas itu, Kevin berkata, beliau bersama kedua ibu bapanya keluar dari kediaman mereka di Seberang Jaya pada jam 6.30 pagi namun tidak menyangka kesesakan teruk ekoran kemalangan maut yang berlaku di Jambatan Pulau Pinang.

“Mula-mula saya harapkan kesesakan tidak berpanjangan tetapi setelah melepasi jam 9.00 pagi kenderaan masih tidak bergerak, saya nekad turun dan mencari alternatif kerana impian saya cuma ingin naik ke pentas terima skrol hari ini,” ujarnya.

Bagaimanapun beliau amat terharu kerana masih ada insan yang baik hati sudi membantu.

“Saya tidak sempat berbual panjang dengan insan mulia tersebut yang sanggup tumpangkan saya kerana dalam keadaan tergesa-gesa namun saya ambil kesempatan ini untuk ucapkan terima kasih kepada beliau.

“Tanpa bantuan beliau, saya mungkin tak sempat merasa naik ke pentas pada hari ini,” ujar Kevin yang turut gembira kerana kedua ibu bapanya iaitu Rayappan, 62 dan Mary, 48 yang meneruskan pemanduan juga sempat tiba di USM untuk menyaksikan beliau menerima ijazah.

Dalam pada itu, pihak pengurusan Universiti dan Sekretariat Upacara Konvokesyen Ke-59 USM memahami kesulitan yang dialami para graduan yang berijazah pada sidang kelima hari ini dan menangguhkan upacara selama 30 minit.

Upacara Konvokesyen yang sepatutnya bermula pada jam 10.00 pagi ditangguhkan sehingga ke 10.30 bagi memberi laluan kepada mereka yang terkesan dengan kesesakan akibat dari kemalangan itu. Konvokesyen pagi ini dilewatkan selama 30 minit atas keprihatinan pihak pengurusan universiti kepada graduan yang terlibat dalam kesesakan lalulintas di luar jangkaan.  USM sentiasa prihatin kepada para graduan.

Upacara pada sidang kelima itu dipengerusikan oleh Pro-Canselor USM, Tan Sri Datuk Dr. Zulkefli A. Hassan.

Sumber kredit: Laman Web Rasmi Universiti Sains Malaysia

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikal Popular

To Top