Keluarga

Hebatnya Wanita Yang Bergelar Seorang Ibu, Anak-anak Jangan Sekali ‘Sakiti’ Mereka

Sama ada kita memangguil wanita ini mak, emak, mama, ibu dan sebagainya, orangnya tetapi sama. Orang yang melahirkan kita di dunia ini.

Betapa besarnya tanggungjawab dan pengorbanan seorang ibu kepada seluruh ahli keluarganya.

Maka sewajarnya anak-anak menghargai jasa seorang ibu yang tidak ternilai dengan wang ringgit dan emas permata.

Melalui perkongsian Arif Sukri  yang merupakan seorang juru latih kecergasan, lelaki ini berkongsi rasa hati tentang betapa besarnya pengorbanan seorang ibu.

Para wanita yang bergelar emak ini hebat bukan.

Selewat mana pun dia tidur tetap boleh bangun untuk masak dan sediakan sahur buat suami dan anak-anaknya. Tak mengeluh, tidak pula mengadu.

Pagi yang dingin tak mampu menghalang tubuhnya dari terus berkhidmat. Walau keringat jua mengalir. Panas. Demi sediakan juadah untuk bersahur di dapur.

Lepas bersilat di dapur, datang pula emak kepada anak-anak. Penuh kelembutan mereka dikejutkan. Risau-risau kalau tak terjaga, penat nanti nak puasa pada esok harinya.

Itulah emak. Yang memberi walau tak terjamin penerimannya. Bahagia dah berbakti sepenuh jiwa raga. Ini antara nostalgia yang takkan kau dapat ulang bila mereka dah tiada.

Saat dah tiada lagi mereka. Masa tu baru kau sedar. Mereka bangun sahur bukan nak mengeyangkan perut sendiri. Tapi untuk mengenyangkan para penghuni di dalam rumah.

Pengorbanan yang tiada tara. Moga syurga buat insan yang memikul tugas emak. Hargai emak kita selagi mereka ada. Yang telah tiada, doa kita kirimkan kepadanya.

Sumber kredit: Arif Sukri

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikal Popular

To Top