Viral

Islam Tidak Melarang Pun Kita Bergurau Asal Jangan Sampai Mengaibkan

Islam sebagai panduan hidup manusia tidak pernah melarang manusia untuk berhibur dan berjenaka. Pendek kata kalau hidup asyik serius sahaja tentulah membosankan.

Hiburan dan jenaka itu adalah fitrah tabiat manusia dan tanpanya kehidupan akan menjadi hambar, sedih dan kurang bermotivasi untuk hidup menjalankan tanggungjawab masing-masing.

Namun harus diingatkan bahawa bergurau itu hendaklah tidak melampaui batas dan tidak mempermainkan syiar agama.

Gambar sekadar hiasan.

Berikut pendapat yang dilontarkan oleh Pakar Psikiatri, Dr Rozanizam Zakaria berkaitan ‘budaya tidak sihat’ yang semakin menular di kalangan masyarakat kita hari ini.

KONDOM PUN SUDAH SAMPAI DITAYANG DI PELAMIN

Viral pula di TikTok ragam kawan-kawan pengantin lelaki yang menghadiahkan pengantin lelaki dengan barang-barang bertema seksual seperti kondom.

Bukan sekadar hiburan peribadi, ia dibuat secara terang-terangan depan pengantin perempuan, diatas pelamin, diambil gambar dan videonya kemudian dimuat naik dengan bangga.

Saya pernah kongsikan dalam buku saya Aku Nabi Isa tentang sifat ‘iffah – memelihara maruah sebagai antara benteng kesejahteraan jiwa dan emosi manusia.

Saya ungkapkan semula kisah interaksi Nabi Yusuf dalam menghadapi ujian yang menimpa baginda merupakan petunjuk terbaik
bagi manusia dalam memelihara maruah diri.

“dan perempuan yang Yusuf tinggal di rumahnya bersungguh memuijuk Yusuf berkehendakkan dirinya, dan perempuan itupun menutup pintu-pintu serta berkata, “marilah kemari, aku bersedia untukmu”. Yusuf menjawab. “aku berlindung kepada Allah daripada perbuatan keji itu, sesungguhnya tuhanku telah memeliharaku dengans sebaik-baiknya, sesungguhnya orang-orang yang zalim tidak akan berjaya.” (Yusuf: 23).

Begitulah keindahan Islam, mengaitkan urusan nafsu, maruah dan harga diri dekat dan tidak langsung terpisah dengan soal keimanan. Maka agama datang membawa bersamanya aturan dan batasan yang membantu manusian memeliharanya, seterusnya mengelakkan apa juga kesan buruk yang akan datang.

Dari sekecil-kecil perkara seperti memelihara pandangan, sehinggalah hukuman yang ditetapkan keatas mereka yang berzina dan sebagainya terkandung dalam syariat sebagai pemelihara kesucian setiap individu dalam agama ini.

katakanlah (wahai Muhammad) kepada lelaki yang beriman supaya mereka menyekat padnangan meerka (dari memandang benda yang haram), dan memelihara kemaluan mereka.” (An Nur: 30).

Gambar sekadar hiasan.

Mungkin ada yang kata – ala relakslah, gurau-gurau member.  Bukan gurau namanya kalau dah bangga dengan kelucahan. Sudahlah yang menonton dari sekecil manusia sampai yang tua.

Ingatlah, jahiliyyah itu berevolusi, dari hilang malu sampai akhirnya jadi maksiat yang terang-terang. Manusia jahiliyyah dahulu tidak tawaf bogel pada hari pertama kaabah dibina.

Banyak cara lain nak bergurau.

Sumber kredit: Dr Rozanizam Zakaria

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikal Popular

To Top