Umum

Sikap orang Islam terhadap Hari Valentine

Hari Valentine atau Hari Memperingati Kekasih, yang diadakan pada 14 Februari  setiap tahun untuk meraikan kasih sayang sesama kekasih. Nama “Valentine” merupakan panggilan nama bahasa Inggeris kepada nama Latin “Valentinus”. Menurut tradisi mereka, Hari Valentine merupakan hari bagi para kekasih untuk meluahkan rasa kasih sayang kepada satu sama lain dengan menghadiahkan bunga, menawarkan manis-manisan, dan mengirim kad ucapan. Sambutan ini mula-mula dikaitkan dengan asmara dalam lingkungan sastera Geoffrey Chaucer pada Kemuncak Zaman Pertengahan apabila mekarnya asmara istana.

Kad Valentine antik

Kad Valentine antik-sumber wikipidia

Sikap orang Islam terhadap perayaan ini hendaklah jelas:

1- Seorang Muslim tidak boleh menyambut perayaan orang kafir, atau menyertai perayaan mereka, atau menghadiri perayaan mereka kerana dilarang merayakan perayaan orang bukan Islam.

Ath-Thahabi rahimahullah berkata: “Sekiranya orang Nasrani mengadakan perayaan dan orang Yahudi mengadakan perayaan yang khusus bagi mereka, maka seorang Muslim tidak boleh menyertai mereka, sebagaimana dia tidak menyertai mereka dalam perayaan mereka. agama atau arahan solat mereka.”

Hal ini demikian kerana prinsip asas Salf As-shalih (para soleh terdahulu) adalah Al-walaa’ wal-baraa’ (kesetiaan dan persahabatan vs pengingkaran dan permusuhan), oleh itu, adalah wajib bagi setiap Muslim untuk mengikuti prinsip ini.. Setiap muslim hendaklah mengasihi orang Islam dan tidak boleh mengikut orang bukan Islam; sebaliknya, dia mesti berbeza daripada mereka. Dengan berbuat demikian, dia mencapai faedah yang tidak terukur, sama seperti meniru mereka menyebabkan kemudaratan yang lebih besar.

Di samping itu, apabila orang Islam meniru orang bukan Islam, ini menggembirakan mereka dan mengisi hati mereka dengan kegembiraan. Jika mana-mana gadis Islam menyambut perayaan ini kerana dia melihat Margaret atau Hilary atau sesiapa sahaja yang berbuat demikian, maka ini sudah pasti mencerminkan fakta bahawa dia meniru mereka dan menyetujui tingkah laku mereka. Tetapi Allah berfirman (yang artinya): “Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengambil orang-orang Yahudi dan Nasrani menjadi pemimpin, sesungguhnya mereka adalah pemimpin bagi sebagian yang lain. Dan barangsiapa yang menjadi sekutu bagi mereka di antara kamu, maka sesungguhnya mereka telah menjadi pemimpin. dia termasuk golongan mereka, sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang zalim.” [Quran 5:51]

Salah satu kesan buruk meniru mereka ialah ini meningkatkan sokongan kepada mereka, kerana ini kelihatan seolah-olah mereka mempunyai lebih banyak penyokong dan pengikut. Bagaimana mungkin bagi seorang Muslim yang membaca dalam setiap rakaat (unit solat) Firman Allah (yang bermaksud): “Tunjukilah kami jalan yang lurus, iaitu jalan orang-orang yang telah Engkau kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalannya). ) dari orang-orang yang Engkau murkai dan bukan (pula) orang-orang yang sesat” [Quran 1:6-7], untuk memohon petunjuk kepada Allah ke jalan yang lurus orang-orang mukmin dan menjauhkan-Nya dari jalan orang-orang yang mendapat keredhaan-Nya. marah dan orang-orang yang sesat, kemudian mereka mengikuti jalan mereka dan meniru mereka?

Statistik menunjukkan populariti Hari Valentine adalah yang kedua selepas Krismas. Jadi, jelaslah bahawa Perayaan Cinta adalah salah satu perayaan orang bukan Islam dan ia adalah yang kedua selepas perayaan Krismas. Jadi, tidak boleh bagi orang Islam untuk menyertai perayaan seperti itu, kerana kita diperintahkan untuk berbeza daripada mereka dalam agama, adat dan perkara-perkara lain yang hanya milik mereka, seperti yang dinyatakan dalam Al-Quran, Sunnah (tradisi Nabi) dan ulama. muafakat.

Akhirnya, kita mesti menerangkan sifat sebenar hari raya ini dan perayaan lain orang bukan Islam kepada orang Islam yang telah ditipu oleh mereka, dan menjelaskan kepada mereka bahawa adalah penting bagi seorang Muslim untuk dibezakan oleh agamanya dan untuk melindunginya. ‘Aqidah (keyakinan) dari apa-apa yang boleh merosakkannya. Ini hendaklah dilakukan terhadap umat (umat Islam) kerana Allah dan sebagai menunaikan perintah menyuruh kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran.

Lihat Juga Hukum Orang Islam Menyertai Perayaan Bon Odori

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikal Popular

To Top