Viral

Tindakan Pemuda Larang Cashier Islam Jual Arak Dipuji Netizen

Ramai yang maklum, banyak kedai supermarket di negara kita masih menjalankan transaksi arak walaupun pekerjanya beragama Islam. Pengharaman arak bukan hanya pada yang meminumnya sahaja, tapi menerusi hadis Rasulullah s.a.w terdapat 10 golongan yang diharamkan arak, mereka adalah;

Diriwayatkan dari Anas bin Malik berkata, “Rasulullah saw melaknat tentang arak, sepuluh golongan: (1) yang memerahnya, (2) yang minta diperahkan untuknya, (3) yang meminumnya, (4) yang membawanya, (5) yang minta dihantarinya, (6) yang menuangkannya, (7) yang menjualnya, (8) yang makan harganya, (9) yang membelinya, (10) yang minta dibelikannya.”  (Riwayat Tarmizi dan Ibnu Majah )

Malah hukumnya juga jelas pada mereka yang bekerja di premis yang menyediakan perkhidmatan arak. Ia sebagaimana yang pernah dijawab oleh Mufti Negeri Sembilan di laman rasmi mereka.

Seperti biasa, walaupun dah tahu hukum, tapi tak semua orang ada keberanian untuk menegur depan-depan mereka yang terlibat. Namun, tindakan pemuda yang menegur seorang cashier wanita Islam di sebuah kedai apabila di belakangnya ada warga asing ingin membayar arak, mendapat pujian ramai.

“Ini yg sepatutnya.. Smoga ramai lg org yg mcm saudara kita ni.. Menegah perkara2 mungkar”

“Usaha yg terpuji tuan…Insyaallah ada jalan terbaik nnt untuk mereka2 semua tu…”

“Terbaik tegur cara tegurannya. Ada kekuatan dan keberanian. Islam pun ajar selemah² iman tegurlah dgn hati setiap kemungkaran berlaku.”

Itu beberapa kata pujian yang diterima oleh saudara Bilal Jailani diruangan komen laman sosial facebook miliknya. Beliau yang juga Yang Dipertua Ikatan Muslimin Malaysia Cawangan Bangi menulis cara dia menegur cashier berkenaan dan tindakannya itu juga sudah kali keempat di premis berlainan.
Jom baca perkongsian beliau di bawah ini. Banyak manfaat yang kita dapat. Jika tak mampu menegah, jom kita bantu usaha-usaha saudara seagama kita dalam menegakkan syariat Allah di bumi ini.
——————————

KALI KEEMPAT TEGUR CASHIER, ELAK PENJARA 3 TAHUN

Semalam, ketika beratur untuk membayar di Speedmart99 Southville Bangi, saya perasan warga asing di belakang saya bawa sekitar 6 tin arak Tiger. Selesai membayar, saya bertanya kepada cashier, “Cik, adakah awak boleh uruskan transaksi arak ni?”.

Cashier muda bertudung itu menjawab, “Tu la, kalau boleh saya tak nak terlibat”.

Saya berkata, “Cik, di Selangor, jual arak adalah jenayah Syariah yang boleh dihukum 3 tahun penjara. Cik tak boleh teruskan transaksi ni. Kalau Cik teruskan, saya akan rakam dan buat laporan polis”.

Saya juga bagitahu kepada warga asing yang nak beli arak tu, “Encik, cashier ni tak boleh teruskan jualan. Dia orang Islam. Dia tak boleh jual arak”.

Warga asing itu balas, “Air ni bukan saya punya. Ini orang lain suruh beli”. (Dia tak faham kata saya agaknya).

Kemudian seorang lagi staf Speedmart datang. Staf lelaki ini kata, “Kita faham yang arak ni tak elok. Kita pun tak nak jual benda ni. Tapi ini urusan kerja”.

Saya balas, “Majikan tak boleh arahkan pekerja lakukan sesuatu yang bercanggah dengan undang-undang negara. Anda juga tak boleh buat kerja yang melanggar undang-undang negara, biar apapun kontrak pekerjaan anda”.

Staf lelaki itu berkata, “Kalau Encik mahu, Encik boleh bercakap dengan manager saya”.

“Boleh. Tolong panggil dia”, ujar saya.

Apabila sang manager tiba, saya jelaskan semuanya, dan saya minta dia hold transaksi 6 tin arak Tiger ni. Dia berkata, “Kami akan hold, dan laporkan ke pihak atasan. Keputusan adalah di tangan mereka”.

Kemudian saya toleh ke belakang mencari warga asing yang nak beli arak tu. Rupanya dia dah lesap.

Alhamdulillah, berjaya halang satu kemungkaran. Sebelum beredar, saya berkata, “Encik dan Cik, saya bukan nak menyusahkan kamu. Saya sedang protect kamu sebenarnya. Saya sedang bantu kamu. Jika kamu nak, saya boleh usahakan bantahan, hingga jualan arak di kedai ini dihentikan terus, jadi anda boleh bekerja dengan senang hati”.

Saya mohon izin bergambar, beri business card saya, dan beredar.

===============

Apabila pulang ke rumah, saya membuat refleksi terhadap apa yang berlaku.

Seingat saya, ini adalah kali keempat saya menegur cashier muslim berkenaan jualan arak di kaunter. Pertama adalah di Shah Alam, tanggal 30 Ogos 2011. Yang kedua saya tak ingat. Yang ketiga di Speedmart Taman Putra Kajang.

Setiap kali teguran, bahasa dan keyakinan saya makin baik. Kalau dulu macam malu-malu kucing, semalam sudah macam harimau. Kali kelima nanti saya tak tahulah.

Nahi mungkar ini perlu dilatih. Setiap kali kita buat, kita improve. Oleh itu, jangan abaikan setiap mungkar yang berlaku di hadapan anda.

Itulah refleksi saya. Moga Allah tetapkan kita atas jalan Umat Terbaik, Yang Mengajak Makruf, Menghalang Mungkar dan Beriman Kepada Allah. Ameen.

BILAL JAILANI
Yang Dipertua
Ikatan Muslimin Malaysia Cawangan Bangi

Sumberi Facebook : Bilal Jailani 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikal Popular

To Top